• Αρχική
  • Επισκέπτες
  • Τουριστικός Οδηγός

Τουριστικός Οδηγός

Εκκλησίες

πίσω στις κατηγορίες
Εκκλησίες
Το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Αγκώνας βρίσκεται βορειανατολικά της Ορμήδειας . Το προσωνύμιο Αγκώνας προήλθε από τη θέση στην οποία βρίσκεται το εξωκλήσι, καθώς βρίσκεται στη γωνιά του δρόμου. Σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια αποτελούσε την εκκλησία του μεσαιωνικού οικισμού Ancona, ο οποίος καταστράφηκε από τις αραβικές επιδρομές. Ο οικισμός συναντάται κατά την περίοδο 16ο με 18ο αιώνα και ανήκε στη διοικητική επαρχία Μεσαορίας – Αμμοχώστου.

Εκκλησίες
Το μικρό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται σε μια τοποθεσία μεταξύ των χωριών Ορμήδειας και Άχνας. Το εκκλησάκι είναι ουσιαστικά λαξευμένο στην σπηλιά, όπου είχε ζήσει και ασκητέψει ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Αλαμάνος. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Αλαμάνος είχε έρθει στην Κύπρο για να ασκητέψει μαζί με άλλους τριακόσιους προσκυνητές. Εγκαταστάθηκε λοιπόν σε μια σπηλιά, όπου και ζούσε μαζί με τρεις άλλους συντρόφους του, μια ζωή άγια και πνευματική, για να μαρτυρήσει τον 3ο με 4ο αιώνα μ.Χ., όταν κυβερνήτης στο νησί υπήρξε ο διώκτης των χριστιανών, ο Σαβίνος. Τα λείψανα του τα περισυνέλεξαν ευλαβείς χριστιανοί για να τα θάψουν στην Ορμήδεια, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται κτισμένος ο μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στο όνομά του.

Εκκλησίες
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου του Αλαμάνου, κτίστηκε το 1901 στα κατάλοιπα δυο παλαιότερων εκκλησιών, μιας ομώνυμης εκκλησίας κτίσμα του 11ου με 12ου αιώνα και μιας αφιερωμένης στους Αγίους Αναργύρους κτίσμα των τελών του 18ου αιώνα. Τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπή ιερού ναού έγιναν το 1935 από τον Αρχιεπίσκοπο Λεόντιο. Στην αρχική εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο τον Αλαμάνο υπήρχε άμεση πρόσβαση στον τάφο του Αγίου και στο θεραπευτικό αγίασμα που ανάβλυζε από αυτόν. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που δίνονται από τον χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, ένας ηγεμόνας του νησιού την εποχή εκείνη, που υπέφερε από δυο αρρώστιες, λούστηκε με το αγίασμα και έγινε εντελώς καλά. Τότε ο ηγεμόνας πήρε την απόφαση και έκτισε την αρχική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο τον Αλαμά…

Χάρτης

Powered by Technomart

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων